2010. július 14., szerda

Ami fura (2.fejezet)

Pár napja elkezdtem gyűjteni a nekem érdekes vagy furcsa dolgokat. Eddig szó volt a kóbor kutyákról, és az olaszok vezetési szokásairól. Itt a folytatás.

Zöldségesek, kisteherautósok:
Muszáj elmesélnem egy kis történetet, ami még a Giorgiot is meglepte. Amióta ideköltöztünk minden reggel fél nyolckor valaki megáll az ablakunk alatt és kb 20 másodpercig dudál. Az első napokban próbáltunk rá hatni, pl a Giorgio idegesen, fogvicsorgatva kinézett megvetően és kérdően, hogy mégis miért kell ezt hallgatni minden reggel...még szombaton is? De sajna nem járt sok sikerrel, a pasi csak nézett rá bambán, és nyomta tovább a dudát. Aztán kiderült, hogy a pasi zöldséges, és a környék összes nagymamája tőle vásárol. Itt nagyon megszokott ez, hogy a zöldségesek kisteherautókkal köröznek és megállnak minden sarkon. Figyelemfelkeltésül pedig vagy dudálnak, vagy mikrofonnal nyomják a reklámot, hogy éppen miből van friss zöldség, gyümölcs. De nemcsak egyszerűen sorolják a zöldség neveket, kis versikéket is költenek hozzá, így hátha szimpátiából több vevőt vonzanak. De nem csak a zöldségesek választották ezt a tecknikát, van aki vasat gyűjt, vagy matracot ad el. Természetesen fagyisokból is van bőven.

Utcán ülés:
Nyáron Olaszországnak ez a része, napközben elég elviselhetetlen ha nem vagy épp a tengernél. Hatalmas a páratartalom, és a nyári hónapokban gyakran van 40 fok körüli hőmérséklet. Iszonyatosan izzasztó hőség van, nem olyan mint nálunk, ahol viszonylag száraz a levegő. Ezért napközben sokan bezárkóznak, a redőnyöket leengedik, így úgy tűnik, mintha nem lakna itt senki. Aztán este 9, 10 körül sokan, főleg az idősek kitelepednek az utcára levegőzni. Kiteszik a kis székeiket és ott diskurálnak. Tudom, hogy nálunk is van ilyen kisebb településeken. De itt a 2,3 emeletes házak elé is kiülnek. Ez csak annyiban zavaró, hogy mikor végre kivehetem a kutyát anélkül, hogy begyulladna a szőre, minden 10 méteren ülnek, és tuti hogy valakinek a szeme előtt fog pisilni, szép nagy tócsákat hátra hagyva. Így minden este hallgathatom a lamentálást. Általában mindíg külöböző útvonalakat választok, így minden este más nagyi band-be ütközök. :) Azért vannak köztük jófejek is.

Mára ennyi, de persze folyt köv. mert sok még a mesélnivaló.

4 megjegyzés:

  1. Halló!

    Konkrétan a bugyim is olvad, szóval itt is meleg van :( De hááát a jó időt vártuk nem? :)
    Remélem hétvégén mentek lubickolni :) Mi igen, JUPÍÍÍÍÍÍÍ :)
    Vettél már zöldséget? :)

    VálaszTörlés
  2. Jo persze tudom hogy otthon is be lehet kattanni a melegtol, de itt nagyon izzaszto!!! ja vasarnap biztos megyunk a tengerhez, mashol nem lehet kibirni.
    Zoldseget meg csak boltban vettem, mert ezek a teherautosok alt.csak dialektusban beszelnek es felek hogy nem ertenem...meg mire eljutok odaig hogy atoltozzek otthonkabol mindig odebb allnak :D
    Hova mentek pancsolni?

    VálaszTörlés
  3. Jászszentandráson voltunk, amikor nem fürödtünk kb 10 percenként zuhanyoztam... Nemsokára megyünk mi is tengerezni :)
    Lent voltatok mindkét napon?

    VálaszTörlés
  4. Nem mentünk végül, mert kapva kaptam az alkalmon, hogy a Giorgionak megjött a kedve rendetrakni a kamrában. Vagyis ez egy ilyen belső zárt udvar szerűség, kb 10 nm. Ide súvasztott be minden régi dolgot, ami még a nagyijáé volt. Így most oda teregetek, meg csomó hely felszabadult pakolásra.
    Vasárnap meg borult volt az ég. De még így is 42 fok volt. Így tettünk egy hosszú fagyikörutat a kutyával. :)
    Mikor mentek nyaralni?

    VálaszTörlés